Spelen op de Playgrounds

Donderdag 3 november zijn wij met de VjAcademy studenten naar de 10e editie van Playgrounds Festival in Amsterdam geweest. Playgrounds is een festival gewijd aan film en animatie, waar je workshops kunt volgen en kunt luisteren naar inspirerende artiesten. 

De eerste artiest die wij bezochten was de Amerikaanse Jordan Bruner. Een geweldige meid, opgegroeid tussen de kunst van haar moeder. Haar gevoel voor humor laat ze ook terugkomen in haar werk. Kijk maar mee naar haar stopmotion video. (video)

Op naar Lennart en Sander, twee gewaardeerde Nederlandse met een hele eigen stijl. Een stijl die misschien iets té gewaardeerd wordt, want hun werk wordt verdacht vaak nagemaakt door andere bedrijven. Dat is waar hun presentatie over ging. Lennart en Sander lieten hun werk zien en daarna de (vaak slecht) nagemaakte variant. Laten we nu maar eens kijken naar de video die zij hebben gemaakt voor het nieuwste album van de Jeugd van Tegenwoordig. (video)

Daarna werden onze zintuigen geprikkeld door de intense show van Nonotak. Een duo bestaand uit een vrouwelijke illustrator en een mannelijke muzikant uit Frankrijk. De combinatie van doordringende beats en doorzichtige doeken waarop geprojecteerd werd met strakke visuals maakte dit een onvergetelijke show. (video)

Tijd voor de mannen van Art&Graft. Een designstudio in Engeland waar topwerk wordt gemaakt. Zij maakten onder andere de officiële promovideo voor het Engelse team voor de Olympische Spelen 2016 en de video voor de nieuwe huisstijl van televisiezender Boomerang, die je nu gaat zien. (video)

De volgende designstudio heeft een hele bijzondere video gemaakt. ManvsMachine dook namelijk de studio in met dode dieren en honderden camera’s, om ze vervolgens tot leven te wekken met hun onmenselijke skills. Kijk maar mee! (video)

Star Wars, Jurassic Park en Ghost Busters zijn enkele films van de oneindige lijst waar hij voor heeft gewerkt. Phill Tippett is een Amerikaanse movie director en visual effects supervicor en producer, gespecialiseerd in karakteranimatie en creature design. Hij maakte onder andere de epische stopmotion film ‘Mad God’.  (video)

Nu komen we aan bij de laatste, maar zeker niet de slechtste van het lijstje: studio Laika. Zij maken animatiefilms niet alleen met hun computer, maar bouwen zelf ook decors. Zo hebben zij meegewerkt aan de films Coraline, ParaNorman en Kubo and the two strings. (video)

 

xxxx

Video Jockey is een jong beroep, jonger nog dan robotbouwer. Zo kan het zijn dat de VjAcademy uit Amsterdam met slechts 5 á 6 – streng geselecteerde – studenten per jaar toch de grootste VJ-opleiding van ons land is. Studenten worden klaargestoomd om voor festivals, concerten, congressen etc. de videodecors te maken en te bedienen. 

Afgelopen week studeerde de nieuwste lichting van de VjAcademy af met hun examenproject. De opdracht: creëer een boeiende en verrassende publieke video-ervaring. Dit is een overzicht van hun werk. 

Mapping op verticale rotstuin

Japanse tuinen worden vaak ingericht met ruwe natuurlijke stenen in geometrische patronen. Zoiets heeft VJ Lise Custers gebouwd voor haar examen, maar dan verticaal: Floating stone. Vervolgens bracht zij de patronen tot leven met 3D mapping: elke steen kan ze afzonderlijk zijn eigen miniprojecie geven. Interactie lijkt het toverwoord onder jonge makers: het publiek kan via een Kinect de patronen beïnvloeden. Wat de meest intuïtieve vertaling is van gebaren naar visuele effect is ze nog aan het onderzoeken.

Projectie via gaassculpturen

VJ VISH zit in de nieuwe jonge band Dialoque – als VJ. Haar examenwerk Sea Through is daarom een concert, in A-Lab. VISH is gek op grillige patronen die ontstaat als je op én om grillige materialen heen projecteert. In dit geval wolken van staalgaas, die tussen publiek en band zweven. Als publiek kijk je naar de reflectie op de wolken, licht- en schaduwspel óp de bandleden en daarachter. VISH varieert met steeds andere kleurenschema’s en laat haar organische abstracte vormen en vlekken op de beat kronkelen.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Tags