Visuele ontdekkingsreizigers

Het mooiste wat een performer of vormgever kan bereiken is dat het publiek met open mond staat te kijken, alles vergeet en tijdelijk in een soort droom terecht komt. Dat kan op allerlei manieren: met een gloedvolle of oorspronkelijke boodschap, persoonlijke uitstraling, een prachtige klank of een unieke ambiance. Of…met verbluffend gebruik van beeld en beeldtechnieken.

Hieronder vier uitzonderlijke cases van de afgelopen maanden van internationale visuele artiesten die ons hebben geïnspireerd met hun installaties. Zij verleggen allevier de grenzen van wat onze ogen hebben gezien.

Dansers van een andere planeet

Een mooie manier om levennsechte 3D-personages te maken is het digitaliseren van de essentie van echte mensen, met behulp van camera’s en software hun houdingen en bewegingen te ‘capturen’ . Dit digitale model wordt vervolgens ‘aangekleed’ met de computer. Method Studios ging hierin tot het uiterste en schiep onwaarschijnlijke textures en fantasie-materialen. En het gaat maar door…

 

Wandelen door een droom

installatiecnnteamLab uit Tokio gebruikte een combinatie van mobiele apparaten, sensoren en computerbeelden om bezoekers onder te dompelen in vier verschillende betoverende werelden.  Je moet zeker even dit mooie artikel mooie artikel van CNN bekijken hierover. Eén kamer is bijvoorbeeld ene vijver waar projecties van Koi karpers op je bewegingen reageren. Sommige dingen zijn eerder gedaan, maar zelden zo mooi.

Levende muren

Het kantoor Terrell Place in Washington  heeft 150 vierkante meter aan bewegingsgevoelige schermen verwerkt in de wanden, wat een nogal psychedelische ervaring in de hand werkt.  Deze interactieve installatie verandert hele ruimte in lichtspiralen of een boomgaard al naar gelang de stemming. ESI design heeft deze muren zodanig ontwikkeld dat er steeds andere afwisslende programma´s te zien zijn, die reageren op bewegingen van mensen in de buurt.

 

Bodypaint zoals je het nog nooit hebt gezien

Alexa Meade schildert portretten op echte mensen die daardoor zelf in een ´gewoon´(2D) schilderij lijken te veranderen. Bekijk de video anders wordt het misschien niet helemaal duidelijk. Doordat ze experssionistisch achtig schildert wordt de werkelijkheid in een schilderij verandert. De gewaarwording is dat een mooi geschilderd figuur ineens tot leven komt en uit het schilderij stapt. Ik had nog niet eerder zoiets gezien!

 

Blijvende indrukken

Projecten zoals deze tonen aan dat er doorlopend technieken en toepassingen blijven opborrelen die ons opnieuw versteld laten staan, en het einde lijkt gelukkig nog lang niet in zicht. Dit soort innovatieve installaties maken een blijvende indruk voor de locaties waar ze te zien zijn, eentje die denk ik verder gaat dan ‘leuk gedaan’. De voorbeelden laten verder  ziet dat het menselijk lichaam geen houdbaarheidsdatum kent als inspiratiebron en dat er een trend is naar meer en meer alomvattende ervaringen.

  • Meer werk van body paint artiest Alexa made
  • Een enigszins vergelijkbaar project dat we voor het Van Gogh Museum maakten, met licht in plaats van verf
  • Vind je dit een cool effect? Kijk eens naar Artisto om videos mee te bewerken!
  • Method Studios: de mensen achter die waanzinnige dansers
  • Esi design , die van Terrell Place een gekkenhuis hebben gemaakt

Dank aan Roy Herrebrugh, Ginna Mora die een aantal van deze cases hebben getipt

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone