“Dat kan ik niet uitleggen, dat is een gevoel”

Live Performers Meeting 2016

Onze VJ’s zijn voortdurend op zoek naar nieuwe inspiratie. Ze bezoeken daarom graag  spannende en mooie evenementen over design, video en technologie. Aan het woord in deze blogpost: VJ Frouke ten Velden, die onlangs de LPM bezocht. Dit is de wereldwijd meest vooraanstaande conferentie voor video performers. Frouke is zelfstandig video kunstenaar en VJ. Ze exposeert in onder meer in het Van Gogh Museum, tourt als VJ met de succesvolle band My Baby, en geeft les in het Rijksmuseum en aan de VjAcademy.

banner blog eerste bijl“Hoewel we er niet al te best voor staan is de mens op zichzelf nog niet eens zo een waardeloos wezen. Ik vier de dag waarop wij onze gewone bijltjes inruilden voor met patroontjes versierde exemplaren. Niet veel later kwamen we er achter dat we in plaats van ze te gebruiken voor de jacht, ze ook gewoon in de hand konden nemen en er enthousiast mee rond een kampvuur konden dansen. We zongen hierbij repetitieve liedjes en dronken allerhande kruiden drankjes die onze ogen openden voor een wereld die we eerder nooit zagen. Of er misschien nooit eerder was..

Vanaf dat moment is het allemaal een beetje uit de hand gelopen.

Want ook al ontbreekt het directe nut er van, om een of andere reden genieten we van dansen, zingen en naar mooie dingen kijken. Gooi alles bij elkaar en het wordt allemaal nog beter. Iets met de som der delen en het samengaan: De clubnacht, waar VJ’s, licht jockeys, laser artiesten, muzikanten, dansers, MC’s, performers en zelfs het publiek een synergie van deze elementen vormen. LPM is zo een moment waarop ik stiekem vier dat we deze fantastische beslissing hebben gemaakt. Mei 2016 werd Live Performers meeting gehouden, in Amsterdam om de hoek van VeeJays.com headquarters nog wel.

Bierkratten
LPM is een met de Italiaanse slag georganiseerd terugkerend internationaal evenement, zoals de naam al doet vermoeden, een meet-up voor live-visual performers. Het nostalgische beeld van de VJ wat bij sommige mensen is blijven hangen (in een hoek verstopt, video-mixend vanaf een geïmproviseerd werkstation gemaakt van bierkratten) gaat natuurlijk al lang niet meer op. Het mooie van LPM is dat het hele scala aan VeeJays voorbij komt, dus wel de rauwe videomixende “I dont care about my 480p” naar “I find it liberating to have my footage to be pixelated so I spend weeks in building a plugin for it”. LPM is een mix van nerds, artistiekelingen, creatievellingen, netwerkers, krakers, art-directors van creative-agencies en gelukzoekers.

Onder gelijken
Van politiekgeëngageerd tot surface design, maar allemaal naast elkaar, informeel en geïmproviseerd. Behalve dat het fantastisch is om dit drie dagen lang allemaal zonder schijnbare regie of plan te mogen aanschouwen is het ook een heel gemoedelijke en inspirerende omgeving. Het is altijd fijn om onder gelijken te zijn, “Jaa dat kan ik niet uitleggen, dat is een gevoel” –Hans Teeuwen.

157 performances
Het is echt eenworkshop LPM meetup voor (AV) live-perfromers, voor sommige VJ’s een showcase voor anderen een expositie, maar vooral gaat het over kennis delen, inspireren en experimenteren: Naast de vele (157) performances en installaties werden er lezingen georganiseerd en waren er verschillende workshops. Ik heb de workshop Tangible Interfaces gevolgd, wat werd gegeven door Pangenerator, een Poosle kunstenaars groep voor interdisciplinair new media design. We leerden hoe we met Arduino en Processing door verschillende sensors te gebruiken de echte wereld als input konden gebruiken om iets (visueel) te triggeren.

Pro-nerds
tech workshop LPMDe workshop liet de mogelijkheden van sensor-based werken te zien en leerde je de basics van Arduino. Zoals dat met alles gaat, hoe meer je ergens wat vanaf weet hoe meer je beseft wat je allemaal nog niet weet en kan. Laat je hier vooral niet door ontmoedigen, want als afsluitende woorden gaven de jongens met nadruk mee dat we vooral aan de gang moesten blijven, dat we systemen konden bedenken voor onze projecten, maar dat je uiteindelijk niet alles zelf hoeft te kunnen maar het uiteindelijk door pro-nerds kan laten bouwen.

LPM hang out
Optreden met DialoqueDe workshop  was op ieder niveau wel boeiend, iedereen kwam met zijn eigen onderzoek en interesse. Met mij waren inderdaad ICT/creative coders een VJ, art-director, gelukzoeker, en ik dus, helaas als enige vrouw, doch dat heb ik maar snel losgelaten want binnen de muren van de concertzaal waren mijn zusters er weer wel. In het bruisende hart of beter gezegd de laid back LPM hang out werd veel gepraat en vanalles uitgewisseld. Het volk bleef thuis waardoor er soms maar een handje vol mensen stonden, maar daar leek niemand zich wat van aan te trekken, het was ons feestje. En aan alles komt een eind, bij wijze kers vroeg VJ VISH mij om op de laatste avond B2B met haar te VeeJayen, waarna we met elkaar tot in de vroeg uurtjes hebben gedanst, gekeken, gedronken en gevierd dat iemand ooit het geniale idee had streepjes in zijn bijl te hakken.”

Frouke ten Velden

 

Tekst: Frouke ten Velden, zie ook www.frouketenvelden.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone