Jonge VJ’s gaan terug naar de natuur

Video Jockey is een jong beroep, jonger nog dan robotbouwer. Zo kan het zijn dat de VjAcademy uit Amsterdam met slechts 5 á 6 – streng geselecteerde – studenten per jaar toch de grootste VJ-opleiding van ons land is. Studenten worden klaargestoomd om voor festivals, concerten, congressen etc. de videodecors te maken en te bedienen. 

Afgelopen week studeerde de nieuwste lichting van de VjAcademy af met hun examenproject. De opdracht: creëer een boeiende en verrassende publieke video-ervaring. Dit is een overzicht van hun werk. 

Mapping op verticale rotstuin

Japanse tuinen worden vaak ingericht met ruwe natuurlijke stenen in geometrische patronen. Zoiets heeft VJ Lise Custers gebouwd voor haar examen, maar dan verticaal: Floating stone. Vervolgens bracht zij de patronen tot leven met 3D mapping: elke steen kan ze afzonderlijk zijn eigen miniprojecie geven. Interactie lijkt het toverwoord onder jonge makers: het publiek kan via een Kinect de patronen beïnvloeden. Wat de meest intuïtieve vertaling is van gebaren naar visuele effect is ze nog aan het onderzoeken.

Projectie via gaassculpturen

VJ VISH zit in de nieuwe jonge band Dialoque – als VJ. Haar examenwerk Sea Through is daarom een concert, in A-Lab. VISH is gek op grillige patronen die ontstaat als je op én om grillige materialen heen projecteert. In dit geval wolken van staalgaas, die tussen publiek en band zweven. Als publiek kijk je naar de reflectie op de wolken, licht- en schaduwspel óp de bandleden en daarachter. VISH varieert met steeds andere kleurenschema’s en laat haar organische abstracte vormen en vlekken op de beat kronkelen.

Trillingen in magnetische verf

Over beats gesproken: video’s zo goed mogelijk bij de muziek laten passen is belangrijk voor VJ’s. VJ Eigengeis laat de muziektrillingen zélf zien. In zijn project Ferrocious heeft hij felgekleurde magnetische vloeistofmengsels gemaakt en die blootgesteld aan muziektrillingen (van een speakermagneet). Het gefilmde resultaat zijn psychedelische vloeistofdia’s 2.0, die je kunt gebruiken als samples. Niet alle muziek is geschikt: ‘Dubstep werkt beter dan Bieber’.

Visuals uit een pakje

Hoe zou het zijn om je huisfeest te decoreren met ‘visuals uit een pakje’? VJ AV Maria heeft zo’n doe-het-zelf-pakket gemaakt: VJ IT KIT. Met een patroon op een blaadje, garen en spijkers maak je eerst een soort dromenvanger op plafond of muur. Een stukje hobby-elektronica (Makey Makey) dient als schakelaar. Die verbind je via een stroomdraadje aan alledaagse objecten (een munt, of zelfs fruit) – voor elk effect een object. De objecten werken als geinige knoppen. Je krijgt een setje afwisselende videoloops die passen bij het patroon. Je hebt nog wel een beamer en een laptop nodig, dus de droom is nog een werk in uitvoering.

Kaleidoscopisch spiegelpaleis

Epic Visuals designt graag tunnel-animaties in Cinema 4D. Als je zulke animaties goed uitmikt op een scherm in een spiegelkubus, vormen de reflecties een oneindig stelsel van doorlopende ruimtes: ‘InfiniT’. Voor dit abstracte ruimteavontuur steek je je hoofd in de kubus en laat je de reflecties op je inwerken. Epic’s droom is een hele kamer op deze manier in te richten – over spacen gesproken!

Toekomst

Het eindexamen van de VjAcademy laat studenten nadenken over nieuwe manieren om te verrassend te designen met video. Zonder uitzondering koos deze lichting er voor om bewegend beeld een nieuwe twist te geven door het gebruik van echte materialen (steen, touw, vloeistof, gaas, spiegel). Omgekeerd gezegd: om wat stilstaat te laten bewegen met het gebruik van video. Het leverde 5 experimenten op die stuk voor stuk een vervolg verdienen.

De examenprojecten zijn beoordeeld door een examencommissie van beroeps VJ’s. De hier genoemde vijf kandidaten zijn geslaagd, en volop bezig hun VJ-carrière op te bouwen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Tags