Showtime in Wonderland

Michelle van Mil

Deze zomer stond ze onder andere op LowLands, Dreamfields en Untold: een nieuw mega festival in Roemenië. Nu is ze weer terug in Nederland. Michelle van Mil (VJ VeeMee en bestuurslid Veejays.com) werkte eerder voor 3FM Serious Request, Intents festival en Dutch Fashion Week. Hoe is het om te werken voor zo’n groot festival als Untold?

Wat is Untold festival precies?
Untold festival, het grootste muziekfestival van Europa, werd dit jaar voor de tweede keer gehouden in Roemenië en werd winnaar van de ‘Best Major Festival of Europe’ award. Untold duurt vier dagen, heeft 8 podia, meer dan 150 artiesten en opgeteld meerUntold Mainstage dan 300.000 bezoekers. Mijn team en ik waren verantwoordelijk voor de schermen van de main stage. Overdag stonden hier singer-songwriters en Roemeense celebs en in de avond grote namen uit de EDM wereld, zoals Martin Garrix, Armin van Buuren en Tiësto.”

Wat was jouw eigen rol?
“Ik was de video operator van de main stage. Ik moest ervoor zorgen dat alle schermen van de juiste visuals werden voorzien. Maar ook dat ook gast-operators zonder VJ cockpitproblemen hun werk konden doen. Bovendien hebben wij tweeëndertig intro’s plus de opening- en eindshows gemaakt.”

Hoe gaat het er dan aan toe?
“Eerst moet je het stage-ontwerp en je pixelmap weten. Hiermee ontwerpen we eigen shows en intro’s en bewerken we video’s die we van andere crews krijgen. Ook nemen we de line-up door, zodat we weten welke artiest wanneer op de stage staat.” Het is natuurlijk niet de bedoeling dat als Tiësto daar staat opeens de naam van Hardwell in beeld springt. Ook worden er heel veel beelden aangeleverd van gast-operators. Promotie of VeeMee Visualsclips van artiesten bijvoorbeeld. “Ik zorg er dan voor dat deze beelden de juiste video codec en resolutie krijgen.” Als dit niet gebeurt, komen er grote problemen. Niemand zit namelijk te wachten op een zwart scherm tijdens de act van Nervo. Ook zorgen we er voor dat alle visuals perfect geordend zijn, zodat ze er in één seconde bij kan tijdens de shows. “Wanneer er een liedje over liefde komt, moet ik natuurlijk meteen bij mijn hartjes kunnen.” Lacht ze.

Hoe ga je om met stress?
VeeMee Visuals 2“Tijdens het festival zijn we 12 tot 20 uur (!) per dag aan het werk. Wanneer ik zelf aan het vj’en ben, heb ik non-stop contact met de lichtman, zodat we samen het perfecte totaalplaatje kunnen leveren. Als een gast-operator in de problemen komt, sta ik stand-by en spring ik direct bij. Er gaan altijd dingen fout. Ook op Untold. Bij aankomst wilde de klant bijvoorbeeld toch een ander lettertype en dus moest alles opnieuw gerenderd worden. Daar ben je al snel een dag mee kwijt. Later kwamen er nog meer obstakels in de weg, maar niets is zo vet als al deze shit over je heen krijgen, toch alles op tijd oplossen en het publiek alsnog helemaal uit hun dak zien gaan.”

Video edit: Ivo Mulder en Quincy Vogelsangs

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Tags